Pranie i Maglowanie Bielizny Gastronomicznej oraz Pościelowej

Pralnia Dry&Clean oferuje usługę Magla oraz Prania z Maglem zarówno dla klientów detalicznych jak też branży hotelarskiej i gastronomicznej. Przyjmujemy zlecenia każdej wielkości zarówno w pralni jak też z odbiorem od klient.

Czym jest proces Maglowania?

Maglowanie jest niczym innym jak prasowaniem wielkopowierzchniowym, czyli prostowaniem skręconych i wyłamanych w procesie prania lub użytkowania włókien tkaniny. Maszyna zwana Maglem w wysokiej temperaturze, odpowiedniej do danego typu tkaniny i z dużą siłą nacisku prasuje materiał za pomocą wałka prasującego. Pralnia Dry&Clean posiada magle elektryczne nieckowe przeznaczone do mniejszych rozmiarów bielizny jak też magle gazowe pasowe o znacznie większej wydajności pracy.

Co oddaje się do Maglowania?

Maglowaniu poddaje się głównie bieliznę płaską pościelową tj. poszwy, poszewki, prześcieradła jak też bieliznę gastronomiczną tj. obrusy, nakładki, serwetki, ścierki , bieżniki itp., których prasowanie żelazkiem byłoby bardzo czasochłonne lub wprost niemożliwe.

 

Jakie są zalety Maglowania?

Proces maglowania wykonuje się w dwóch podstawowych celach:

Jakie są zalety Maglowania?

Proces maglowania wykonuje się w dwóch podstawowych celach:

  • Estetycznym – maglowanie bielizny daje znacznie lepsze rezultaty niż prasowanie ręczne , włókna tkaniny w efekcie dużego nacisku wytworzonego w urządzeniu są równomiernie wyprasowane na całej powierzchni materiału i uzyskują większą sztywność. Jeszcze lepsze rezultaty można otrzymać łącząc maglowanie z procesem krochmalenia podczas prania.
  • Sanitarno-higienicznym – w każdym łóżku znajdują się roztocza kurzu domowego, a pościel, podczas snu stanowi nasze najbliższe otoczenie, z którym stykamy się bezpośrednio całym ciałem. Niezwykle niebezpieczne są odchody tych małych pajeczaków. Zawierają one enzymy silnie alergizujące, które mogą powodować wysypki skórne, ból głowy, alergiczny nieżyt nosa i spojówek, atopowe zapalenie skóry. Im rzadziej wymieniamy i pierzemy poszwy i prześcieradła, jak również kołdry i poduszki tym lepsze warunki rozwoju mają roztocza. Zakłada się, że prawidłowo przeprowadzony proces prania w temperaturze 65 st.C. usuwa alergeny z naszej pościeli. Jednak nie wszystko możemy wyprać w tak wysokiej temperaturze. Tutaj właśnie odkrywamy zaletę procesu maglowania, które wykonane w temperaturze 100 -180 st. C stanowi pełną dezynfekcje temperaturową i bezkompromisowo zabija mikroskopijne roztocza w tkaninie.